Home | Voorstellen | Gegevens | Geschiedenis | Foto's | Links | Contact | Gastenboek

Mijn naam is Ronald Poog, ik ben geboren op 12 januari 1984 te Den Oever als (klein)zoon van een sleepbootschipper. De passie voor sleepboten zit dus in mijn bloed.

Varen heb ik altijd geweldig gevonden. Ik ging zoveel mogelijk na schooltijd met mijn vader Jan Poog mee op de sleepboot “Arjan”. Of met mijn opa Piet Poog op de sleepboot “Fenna”, later met de sleepboot “Charles”.
klik op de foto voor een vergroting

Op mijn 14e had ik mijn eerste boot bij elkaar gespaard. Dit was een opduwervlet van 6m bij 1.80m met een Yanmar van 12pk.
klik op de foto voor een vergroting

Na het behalen van mijn Mavodiploma ben ik als 16-jarige aan boord gekomen op de duwsleepboot “Maikel” van mijn oom Henk Poog. Hier heb ik heel veel geleerd en gedaan. Een betere school kon ik me niet wensen.

In 2003 ben ik gevraagd om te komen helpen op de duwsleepboot “Albatros” van Peter Geijsel.

In 2004 ging ik aan boord van de “Nelly”. Daarop heb ik anderhalf jaar met plezier samengewerkt met schipper Henk Phaff. Ondertussen haalde ik al mijn binnenvaartpapieren.

In de zomer van 2005 ben ik bij Jacob van Slooten gaan varen als schipper op de “Waterman”, een sleepvlet van 14,5m met een 365pk Caterpillar.

Al gauw kon ik doorstromen op één van de grootste sleepboten van de vloot, de duwsleepboot “Lummie” met een 1100pk Caterpillar. Hier kwam ik aan boord op mijn 22ste verjaardag. We kwamen door heel Nederland om o.a. baggerwerkzaamheden voor Boskalis uit te voeren.

In februari 2007 kwam ik terecht bij de Veerdienst van Amsterdam. Een beetje oversteken met de pontjes achter het Centraal Station.
Al gauw kwam ik erachter dat ik hier nog te jong voor was. Ik was net 23 geworden.

Tot een collega tegen mij zei: ''Waarom begin je niet met een eigen sleepbedrijf?". Ik twijfelde, vond mezelf nog te jong. Maar bij nader inzien, dit wilde ik altijd al!

Ik trok de stoute schoenen aan en ben gaan rondbellen voor werkzaamheden voor sleepboten. Tevens contact gezocht met verschillende eigenaren van sleepboten die te koop stonden. Alles op een rijtje gezet om te kijken wat het beste uit de bus kwam.

Het werd de sleepboot "Greetje" van Piet Lubbinge uit Meppel, tevens de oude “Fenna” van mijn opa. Dit heb ik altijd een mooie boot gevonden. Als jochie van zes zei ik een keer tegen mijn opa: 'Later, als ik groot ben koop ik deze boot''.

Met genoeg moed en zekerheid ben ik met hulp van financiël consultant Arend Jetten aan de slag gegaan om alles te regelen. Op 16 augustus 2007 vond de overschrijving plaats. De naam van het schip heb ik omgedoopt in “Noorman”.

De volgende dag had ik gelijk werk met een klus van een maand in België.

De eerste maanden van mijn eigen onderneming heb ik nog geen dag stilgelegen. Voorlopig is er genoeg werk voor de Noorman, mede dankzij Gerard Ketelaar van sleepvaartbedrijf Touwslager te Nieuwegein.

Verder wil ik iedereen bedanken die mij heeft geholpen met het opstarten van mijn bedrijf en die belangstelling toont. Bijvoorbeeld mijn vader die regelmatig met me meegaat en altijd klaar staat om te helpen.

 
 

© 2007-2012 Anita